Margaryna – nie taka zdrowa jak się wydaje

Wiele osób wrzucając do sklepowego koszyka margarynę myśli, że jest zdrowa. Reklamy skutecznie przekonują, że jest nie tylko zdrowsza od masła, ale że należy do kategorii zdrowej żywności. Wiadomo, reklama jest dźwignią handlu i często możemy zobaczyć w telewizji reklamy kilku najpopularniejszych margaryn. A jednak nie tylko, że nie są zdrowsze od masła, to jeszcze są szkodliwe o czym już wie mało osób.


Dlaczego margaryna jest szkodliwa?

Jest to produkt, który bardzo negatywnie wpływa na zdrowie, ponieważ podczas obróbki tłuszczów roślinnych w wysokiej temperaturze wykształcają się toksyczne izomery trans – wyjaśnia dietetyk Anna Mruk. Obróbka termiczna nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że tracą one wszelkie pozytywne właściwości, a stają się szkodliwe dla zdrowia, zwiększając ryzyko zachorowania na otyłość, cukrzycę oraz nowotwory. To nie jest zdrowa żywność, jak widać.

maslo-zdrowsze-od-margaryny

Smażenie – szerszy problem

Jak wspomnieliśmy, problemem z margaryną bierze się ze sposobu jej wytwarzania w wysokich temperaturach. W wyniku podgrzewania tłuszczów roślinnych wykształcają się szkodliwe substancje, warto o tym pamiętać nie tylko kupując margarynę, ale też smażąc coś na oleju roślinnym. Wtedy także wykształcają się izomery trans, substancje te stają się jeszcze bardziej niebezpieczne, kiedy taki olej ponownie zostaje wykorzystany do smażenia. Niestety, w Polsce uwielbiamy smażone potrawy jak schabowe czy inne mięsa. Praktycznie w każdym domu podstawowy obiad jest smażony.

Alternatywa – co można zrobić?

Alternatywą jest zmiana nawyków żywieniowych. Jeśli chdozi o samą margarynę to warto ją wyeliminować z diety i zastąpić masłem. Owszem, masło jest droższe, ale czy warto oszczędzać kosztem swojego zdrowia?

Druga ważna rzecz to potrawy smażone. Ich też powinniśmy unikać, choć to może być kłopotliwe ze względu na specyfikę polskiej kuchni. Warto spróbować potraw gotowanych lub pieczonych. Jest wiele przepisów na takie potrawy. Odpowiednio przyrządzone mogą wyjść naprawdę smaczne i dość szybko przyzwyczaimy się do danej kuchni.

Dobrym pomysłem jest też spróbowanie potraw z innych kuchni jak kuchnia śródziemnomorska lub inna. Sami żyjemy przyzwyczajeni do określonych potraw i sposobu ich przyrządzania, to może być lekcja by się czegoś nauczyć i poznać inne niż smażenie sposoby przyrządzania potraw.

Podsumowując

O szkodliwości margaryn napisano już wiele. Problem w tym, że ludzie wierzą w to, co mówią reklamy. Jeśli jednak ktoś chce dbać o własne zdrowie, powinien szukać wiedzy samodzielnie i w różnych miejscach. To oczywiste, że producent margaryny będzie ją reklamował jako zdrową. Warto samodzielnie poszukiwać informacji, by w pełni świadomie podjąć decyzję o włączeniu margaryny do codziennej diety lub rezygnacji z niej.